روستای مارین

اگر به استان کهگیلویه و بویراحمد و شهرستان گچساران سفر کنید، در 36 کیلومتری شمال این شهر، روستایی تاریخی و زیبا را می بینید. این روستا که از شمال، به کوه دلی گنج و از شرق به کوه خامی و از جنوب غربی به کوه دیل می رسد، در فصل بهار و پاییز آب و هوایی ملایم و مطبوع، در تابستان نسبتاً گرم و در زمستان سرد و خشک دارد. در شمال شرقی این روستا رودخانه شاه بهرام عبور می کند و همین رودخانه با گذر از بخش های مختلف روستا طبیعتی زیبا و چشم نواز را ایجاد کرده است. روستا در میان دره قرار دارد. یعنی روستا در یک دره است و دور تا دور آن را کوه و تپه پوشانده و در فصل بهار و تابستان که کوه سرسبز می شود، می توان منظره ای بسیار زیبا را دید.
این روستا «مارین» نام دارد. مارین یک روستای تاریخی است و در دوره هخامنشیان مسیر عبور پادشاه از شوش به تخت جمشید و بیشابور بوده. موقعیت و راه های این روستا باعث شده بود در دوره هخامنشیان، اشکانیان و ساسانیان قلعه های بسیاری برای مواظبت از راه ها، در اطراف آن ساخته شود.
مردم این روستا به زبان لری و گویش دیلی صحبت می کنند. خانه های این روستا از سنگ، گل، آجر و تیرهای چوبی ساخته شده است. مردم این روستا به شغل های دامداری، کشاورزی، باغداری و صنایع دستی مشغول هستند. محصولات کشاورزی مارین شامل گندم، جو، انار، لیموترش، لیمو شیرین، انگور، انجیر و . . . . است. همچنین محصولات دامی مانند ماست، کره، کشک، دوغ و روغن حیوانی در روستا تولید می‌شود. زنان و دختران روستای مارین هم به صنایع دستی مانند گلیم و جاجیم بافی مشغول هستند.
تنوع گیاهی و جانوری منطقه با گیاهانی مانند کتیرا، گل‌گاوزبان و گل بنفشه و جانوران و پرندگان وحشی مانند گرگ، روباه، خرگوش، قوچ، میش، گراز، شاهین و کبک، از دیگر جاذبه‌های طبیعی روستا است.
از سوغاتی ها و خوراکی های متنوع مارین می توان صنایع دست بافت، انار، رب انار، کره، ماست، روغن، کشک و دوغ محلی، مغز بن[1] (نوعی پسته وحشی)، آش کارده، آش دوغ، شیربرنج، گونه و نان تیری را نام برد.
مارین به خاطر آب و هوای خوب و مناطق دیدنی یک انتخاب خوب برای گردش است. طبیعت سرسبز و چشمه های جوشان مارین باعث شده به آن «ماسوله دوم در جنوب» بگویند. آب بسیاری از چشمه های جوشان مارین خاصیت مواد معدنی را در خود دارند.
یکی دیگر از جادذبه های گردشگری مارین دریاچه پشت سد کوثر است. این دریاچه در 17 کیلومتری روستای مارین قرار دارد و برای ورزش های آبی بسیار مناسب است.
اما مهم‌ترین بنای مذهبی روستای مارین، مقبره امامزاده «حمیده خاتون» است. حمیده خاتون دختر امام موسی کاظم (ع) است. ساختمان این امامزاده در شیب یکی ازکوه های مارین قرار گرفته است. مقبره این امامزاده بسیار ساده است. مردم روستا، نذرهای خود را وقف امامزاده حمیده خاتون می‌ کنند.








پی نوشت:
1] در سایت نوجوان و در بخش دانستنی ها –گیاهان- بُن معرفی شده است.